ABC Roof Terrace, Ultimo

The roof terrace design for the ABC’s headquarters in Ultimo is a perched landscape above the existing white tiled ground plane. Stepped timber decks provide seating on all edges. A lowered conversation pit area provides opportunity for informal communal gathering, and trees in raised planters and a planted trellis provide shade.

The design responds specifically to a site that is extremely exposed to both sun and wind, emits strong glare from the existing paving and is limited by lack of natural soil for plant growth. Careful plant selection, fine detailing, and scalable geometries that respond to existing tiling, create an astutely crafted space.

Client:
Australian Broadcasting Corporation
Scope:
Concept development, design, design development, construction documentation, construction advice
Location:
Level 7, Roof Terrace, ABC Ultimo Centre, Sydney, NSW, Australia
Team:
ASPECT Studios
Year:
2005
Budget:
$250,000





Background