Southern Cross Lane

This design draws the existing bluestone paving seamlessly in from both adjoining streets – the traditional treatment of Melbourne laneways and infuses it with the reference to the architectural expression of the façade – the frit. This is articulated through a series of staccato bands of granite that contrasts with the bluestone to add variety and texture.

Within this laneway emerges an island – two linked raised planters surrounded with informal hardwood timber seating edges – defining circulation patterns and providing an area of respite. Within the planters, native Waterhousea species, proven performers in narrow north south laneways within the CBD, provide a canopy to the base of low planting. These planters are positioned to maximise access to existing set-down areas within the podium slab whilst defining pedestrian and service vehicle circulation.

Client:
Brookfield Multiplex
Scope:
Town Planning, Concept, Construction, Documentation
Location:
Bourke Street, Melbourne, Victoria, Australia
Team:
WoodsBagot, Vision Design, ASPECT Studios
Year:
2007–2009
Budget:





Photographer: Andrew Lloyd

Background