Box Hill Gardens Multi Use Purpose Area

ASPECT Studios was commissioned by the City of Whitehorse to create an innovative space with a diverse array of recreation activities and events within the historic and well-loved gardens of Box Hill Gardens.

A key feature of the space is the recycling of the former tennis court club building. Part of the clubhouse has been retained and reused as seating platforms overlooking the playing surfaces. A new toilet block sits behind the rebound-wall providing amenity to all park users.

The site functions as both community space and courts for multiple sport and recreation activities. A dynamic and engaging super graphic defines the play areas and creates an iconic and playful destination for the growing community.

A 1km long path for walking and running will be added to the space in the near future. The path will circumnavigate the gardens, with the start and finish lines dovetailing into the Multi-purpose area.

Client:
Whitehorse City Council
Scope:
Concept Design, Design Development, Tender Documentation, Construction
Location:
Box Hill Gardens, Melbourne, Victoria, Australia
Team:
ASPECT Studios (lead consultant), NMBW Architecture, GTA Consultants, Form Structures, Martin Butcher Lighting Design
Year:
2013
Budget:
$1.4 million
Awards:

Parks & Leisure National Awards of Excellence for Parks and Open Space Development (Awarded to Whitehorse City Council)

2014 Melbourne Design Awards – Landscape Design Gold Winner

2014 Think Brick Awards – Bruce Mackenzie Landscape Award – Finalist

2014 Victorian Architecture Awards – Urban Design Award

2013 AILA Victoria Awards – Design

Pro_AM_BoxHil Gardens_im1_750w_900h

Pro_AM_BoxHil Gardens_im2_750w_499h

Pro_AM_BoxHil Gardens_im3_750w_499h

Pro_AM_BoxHil Gardens_im4_750w_500h

Pro_AM_BoxHil Gardens_im5_750w_500h

Pro_AM_BoxHil Gardens_im6_750w_470h

 

Photography: Andrew Lloyd

 

Background