Gantry Apartments Camperdown

The Gantry Apartments development in Camperdown is a residential and retail complex, providing two private courtyards for residents, streetscape upgrades, a new public street and a new pedestrian through-site link.

The central private courtyard spaces have been designed to create individual and communal passive recreational opportunities, with the landscape layout also providing a graphic composition for the benefit of overlooking residents. Recycled brick finishes are used for the all-access east-west pathways, leading to a swimming pool, timber decks, and generous sunken turf areas which offer flexible spill out spaces for residents and overland flood protection.

The new streetscapes and public realm enhancements include new street trees, which continue the local neighbourhood street character and provide much needed shade to both the street and building. Elevated planter boxes along the building edge create a planted buffer to the ground floor apartments.

Precast concrete benches, located within the communal spaces and through-site link, integrate public domain lighting which illuminates feature planting and frames the central intersection where public and private spaces intersect.

Client:
City Freeholds Projects
Scope:
Concept Design, Development Application, Design Development, Tender Documentation, Construction Certificate
Location:
139-143 Parramatta Road, Camperdown, NSW, Australia
Team:
ASPECT Studios, Bates Smart, Parkview, AECOM, ACOR, ARUP
Year:
2014
Awards:
2014 National AIA Awards – National Commendation for Residential Architecture, Multiple Housing (Awarded to Bates Smart)
2014 NSW Architecture Awards – Aaron Bolot Award for Residential Architecture, Multiple Housing (Awarded to Bates Smart)

Pro_AS_Gantry_im1_750w_750h

Pro_AS_Gantry_im2_750w_750h

Pro_AS_Gantry_im3_750w_750h

Pro_AS_Gantry_im4_750w_310h

Pro_AS_Gantry_im5_750w_900h

Pro_AS_Gantry_im6_750w_750h

Pro_AS_Gantry_im7_750w_320h

Pro_AS_Gantry_im8_750w_900h
 

Photography: Simon Wood

 

Background