Victoria Park Oval Redevelopment

The former home of the Collingwood Football Club has been returned to the public and opened up to the streets of Abbotsford.

The objective of the Victoria Park Oval Master Plan initiated by the City of Yarra is to transform the former home of the Collingwood Football Club into a community place that caters for both current sport scheduling, and as a venue of passive and active events for the local and wider community.

This considered transformation of elements and facilities essential to the cultural heritage of the site, retain the essential feel of a once feared arena, whilst overlaying a new agenda.

Refined and enlivened entrances from key approaches link into a circuitous path that reinstates movement around the perimeter of the ground. The former seating bays of the Rush Terraces are transformed into sheltered gathering points encompassed by a boulevard of trees that reflect the existing shape of the removed stand. The remaining areas are upgraded to allow both informal and safe use.

Client:
City of Yarra
Scope:
Master plan, concept design and design development
Location:
Lulie Street, Collingwood, Victoria, Australia
Team:
ASPECT Studios, AECOM, Lovell Chen, Simpsons Construction, Duke Albada, Andrew Hunt, Futago, Eliza Greenhatch and Partners
Year:
2009
Budget:
$4.7 million

Awards:

2012 AILA Victoria Awards – Design

2012 Parks and Leisure Australia National Awards of Excellence – Parks

2012 Parks and Leisure Australia VIC/TAS Awards of Excellence – Parks

Pro_AM_VicPark_im14_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im15_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im16_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im17_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im18_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im19_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im20_750w_500h

Pro_AM_VicPark_im21_750w_555h

 

Background