Box Hill Underpass Refurbishment

The City of Whitehorse Station Street Underpass project called for a refurbishment of the existing pedestrian underpass.

With a tight budget, creative and cost effective design solutions were called for. In collaboration with Electrolight, the concept seeks to funnel the sky underground, inverting the subterranean experience of the underpass.

Through the use of colour, material selection, light and graphics, an artificial sky was created.

The resulting treatments included community text messages incorporated into illuminated clouds, super graphic stencils on walls and a reflective wall treatment at entrances.

The refurbishments have effectively improved passive surveillance, increased the light levels to meet standards and transformed the experience from the mundane into a visually engaging and enjoyable one.

Client:
City of Whitehorse
Scope:
Concept Design & Documentation
Location:
Box Hill, Victoria, Australia
Team:
ASPECT Studios, Electrolight
Year:
2009 – 2011
Budget:
$50,000






Background