Elizabeth Quay Playground

ASPECT Studios was engaged by the MRA to deliver a children’s playground with an emphasis on natureplay and adventure play at the Elizabeth Quay development in Perth’s CBD. The site is uniquely located on a man-made island within the new parkland precinct and is adjacent to a moored replica of the historical Duyfken ship.

References have been made to the boat and its craftsmanship through the use of materials and forms with a maritime theme throughout the playground.

The playground incorporates an interactive water play channel, sand table, a 12 by 7 metre sandpit and a custom designed adventure play structure. This structure incorporates 6 platforms at differing heights and offers play challenges for numerous ages and abilities. These play elements are arranged around an equitably accessible circular pathway which ensures opportunities for children of all abilities to interact with all play components within easy view of carers.

The comfort of carers was also an important consideration of the design and is evident through the location of shade and seating elements.

Client:
Metropolitan Redevelopment Authority, Western Australia (MRA)

Scope:
Concept Design, Design Development, Construction Documentation

Location:
Perth, WA, Australia

Team:
ASPECT Studios, TTW, Play DMC, Nature Play WA, Anne Neil

Year:
2015

Budget:
$750,000

Pro_AM_ElizabethQuay_im1_750w_838h

Pro_AM_ElizabethQuay_im2_750w_641h

Pro_AM_ElizabethQuay_im3_750w_478h

Pro_AM_ElizabethQuay_im5_750w_600h

Pro_AM_ElizabethQuay_im6_750w_478h

Pro_AM_ElizabethQuay_im7_750w_478h

 
 
Photography: Peter Bennetts

 

Background